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Honorable Edward A. Nedza <\\\\\\f§;:> | |

Illinois State Senator
605A State House
Springfield, Illinois

Dear Senator Nedza:

I have your lgtte Heréin you inqﬁire as to the
validity of u ection as chairperson of the Illinois Trans-
portation Study Commissidn [Commission]. You state that this

question has en precipitated by the following events: The

Illinois Trans ioh Study.Commission, which was created
pursuant to "AN ACT creating the Illinois Transﬁortation Study
Commission and defining its powers and duties" (Ill.‘Rev. Stat.
1983, ch. 121, par. 402 et seq.), met on March 6, 1984, to

conduct an election of its officers and to conduct other
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business. When the meeting conveﬁed, the member who served as.
chairperson in the preceding session assumed the chair and
called the meeﬁing to order. A roll call of the membership was
taken, and, it being found that a quorum was présent, the
Commission proceeded to apprbve the minutes from the previocus
meeting and address the agenda. According to your letter, at
this point the House members of the Commission étopped the
proceedings and gathered around the member acting as presiding
officer for a discussion, after which the member acting es |
presiding officer announced thét the meeting was adjourned.

You have advised that the announcemenﬁ of adjourqment was made
by the member acting as presiding officer without‘the benefit
of a motion to adjourn and a vote on the question by the
membership and also without the presiding officer otherwise
obtaining the general consent of the membership. You have
stated fhat, as a Senate member of the Commission, you imme-
diately requested a roll call on the adjournment, but your
request was neither recognized nor honored. After the
announcement of the adjournment by the member acting as chair-
person, several members of the Commission departed. Since the
meeting'had not been formally adjourned in the view of the
remaining members, Senator Chew, another Senate member of the
Commission and the person who served as vice-chairperson in the

preceding session of the Commission, assumed the chair and
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conducted the election of officers, whereat you were unani-
mously elected chairperson, Senator Chew was unanimously
elected vice-chairperson, and Senator Rupp was unanimously
elected secretary.

You have further advised that the executive director
of the Commission, who served as minutes clerk for the Commis-
sion's meetings, was instructed to prepare and submit a
verbatim transcript of the entire proceedings of the March 6,
1984, meeting to the entire membership. Instead, the minutes
were prepared in summary form, and they did not include your
request for a roll call on the adjournment and the election of
you and Senators Chew and Rupp as officers of the Commission.
Subsequently, the executive director.resigned, and the minutes
book of the Commission cannot be located.

You ask whether, based on the events which you have
described, yoﬁr.election as chairperson is binding. For the‘
reasons hereinéfter stated, it is my opinion that your election
as chairperson of the Illinois Transportation Study Commission
is valid, legal, and binding.

The first issue to be resolved is whether the MarchAG,
1984, meeting was lawfully adjourned before the election of
officers was held. Section 1 of "AN ACT creating the Illinois
Transportation Study Commission etc.' (Ill. Rev. Stat. 1983,

ch. 121, par. 402) provides as follows:
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"There is created the Illinois Transporta-
tion Study Commission hereinafter in this Act
called the Commission. The Commission shall
consist of 5 members of the House of Representa-
tives, 3 of whom shall be appointed by the
Speaker thereof and 2 by the House Minority
Leader; 5 members of the Senate, 3 of whom shall
be appointed by the President thereof and 2 by
the Senate Minority Leader; 6 public members, 2
each of whom shall be appointed by the Speaker of
the House and the President of the Senate and one
each of whom shall be appointed by the House
finority Leader and the Senate Minority Leader.
All public members should have extensive know-
ledge of Illinois' highways, roads and streets or
experience in the fields of public transportation
including mass transit. A vacancy does not occur
on the Commission because a legislative member is
not reelected to serve in the house from which he
was appointed. Vacancies in the membership of
the Commission shall be filled in the same manner
as the original appointments. Members of the
Commission shall serve without compensation but
shall be reimbursed for actual expenses incurred
in the performance of their duties.

The Commission shall select from its member-

ship a chairman and any other officers it con-

siders necessary."
The aforesaid Act, however, does not prescribe the rules of
procedure for the Commission. In the absence of specifically
adopted rules of procedure, it appears that the Rules of the
Senate and of the House of Representatives of the Eighty-third
General Assembly will govern the proceedings of the Commission,
and where they are not directly applicable, the generally

accepted rules of parliamentary procedure, which flow from

general principles of common law, will control. .(See Anderson

v. Krupsak (N.Y. Ct. App. 1976), 353 N.E.2d 822, 827; 67A
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C.J.S. Parliamentary Law § 4 (1978); see also Senate Rule 51

and House Rules 21 and 82 of the Eighty-third General Assembly,
which provide in part that the rules of parliamentary practice

contained in Robert's Rules of Order shall govern in each House

of the General Assembly in all cases in which they are appli-
cable as long as they are not inconsistent with the standing
rules and orders of a particular Chamber.) Accordingly,

" Robert's Rules of Order and the common law must be examined to

ascertain the propriety of the announced adjournment.
It is a general rule of law that a deliberative

assembly may act only as a group. (Local Union No. 6068 of

United Mine Workers of America v. Bizzell (Ky. 1953), 257

S.W.2d 527, 528.) Furthermore, the presiding officer of the
deliberative assembly is a mere representative of the group.
The presiding officer does not have absolute power but is bound

by the accepted rules of procedure. (Rudd v. Sarallo (1969),

111 111. App. 2d 153, 157.) 1In Attorney General v. Remick

(N.H. S. Ct. 1904), 58 A. 871, the court stated:

" * % %

* % * The presiding officer represents the
assembly in determining and declaring its will
upon matters properly before it. If it has
adopted rules of procedure which are legally
unobjectionable, it is his duty to apply and
enforce them. If it has not enacted a code of
rules, he is still bound by the legally expressed
will of the assembly, ascertained from competent
evidence. His power is not ordinarily absolute
and original, but qualified and derivative. It
is his duty to declare the will of the body over
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which he presides, ascertained by rules previous-
ly adopted, or, in the absence of such rules, by
other methods not repugnant to the due and order-
ly procedure of a deliberative body. 1In the
latter case it may happen that general parlia-
mentary usage affords in the particular instance
the only practical method of ascertaining and
declaring the legislative purpose. * * %

* * * l.l
Attorney General v. Remick (N.H. S. Ct. 1904), 58
A. 8/I, B877. ‘

In Aberdeen-Angus Breeders' Association v. Fullerton

-(1927), 325 111. 323, the Illinois Supreme Court made the

following comments on the role of a presiding officer:

" * k% *x

* * * A presiding officer cannot arbi-
trarily defeat the will of the majority by
refusing to entertain or put motions, by wrong-
fully declaring the result of a vote, or by
refusing to permit the expression by the majority
of its will. He is the representative of the
body over which he presides. His will is not
binding on it, but its will, legally expressed
* % % is binding. * * %

x % % "

American Aberdeen-Angus Breeders' Association v.
Fullerton (1927), 325 I11. 323, 327.

In the absence of previously adopted procedural rules
to the contrary, the generally accepted rules of parliamentary
procedure establisﬁ the methods for a presiding officer to
ascertain the will of the assembly as a whole on the question
of adjournment.

Robert's Rules of Order clearly provide that the

proper method for a deliberative assembly to adjourn a meeting
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is by an affirmative vote of the assembly to adjourn, secondary

to the making of a proper motion to adjourn. (Robert's Rules

of Order Newly Revised § 8, at 74, and § 21, at 199-207

(1981).) After the vote on a motion to adjourn has been taken,
the cheir should pause before declaring the meeting adjourned
to afford the members an opportunity to demand a division on

the vote to adjourn. (Robert's Rules of Order Newly Revised

§ 21, at 205 (1981).) If there seems to be no opposition to
adjournment, however, the chair may employ the procedure of
general consent, a method by which the stating of the question

and putting the motion' to a formal vote are avoided. (Robert's

Rules of Order Newly Revised § 4, at 44 (1981).) Under this
practice, the members have a right to object to the adjournment .
and require that a motion be set forth and have the question

put to a vote in the regular manner. (Robert's Rules of Order

Newly Revised § 4, at 45 (1981).)

In Attorney General v. Remick (N.H. S. Ct. 1904), 58

A. 871, the court considered whether a mayor had lawfully
édjourned a meeting of the city council where the mayor
declared the adjodrnment without putting the questibn to a
vote. After the mayor's announcement, the mayor and several
other members of the council withdrew, but the remaining
members proceeded with the transaction of the business of the

assembly. Holding that the mayor, as presiding officer, could
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not lawfully adjourn a meeting by his own declaration without
the benefit of an affirmative vote of the assembly, the court
stated as follows:

1 *x % %

* % * That a presiding officer, who is
merely the agency through which the assembly
declares its will, does not ordinarily have the
power of arbitrarily adjourning the meeting of
his own motion,. is a proposition which demands
little, if any, discussion. While there is no
statutory provision defining his duties in. this
respect, common parliamentary custom or law
necessarily forbids such action on the part of a
presiding officer of a legislative assembly. To
uphold such procedure would be to sanction his
usurpation of the undoubted rights and privileges
of the assembly. Unless the assembly acquiesces
in an arbitrary announcement of an adjournment by
the chairman, it would seem to be difficult to
sustain such action * * *,

* % % ]

(Attorney General v. Remick (N.H. S. Ct. 1904),
58 A. 8/1, 8/3.) :

The court further held that the actions of the remaining
members in continuing the meeting, after the declared adjourn-
ment and withdrawal of several members, were valid, legal, and
binding.

The facts and holding in Attorney General v. Remick

are apposite to the situation you have related regarding the
March 6, 1984, meeting of the Illinois Transportation Study
Commission. As stated above, the member acting as'presiding

officer announced an adjournment without first obtaining a
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motion to adjourn and putting such a motion to a vote. Upon an
analysis of the aforementioned rules of parliamentary procedure
and the case law cited herein, it is clear that a presiding
officer cannot legally declare a meeting of a deliberative
assembly adjourned without first ascertaining the will of the
assembly on the adjournment pursuant to the practices 1 have
outlined above.

Furthermore, Robert's Rules of Order clearly provide

that any member of an assembly may require a division of the
assembly if the announced results of a vote on a particular

motion are inconclusive or questionable (Robert's Rules of

Order Newly Revised § 4, at 42, and § 6, at 60 (1981)), and a

member may appeal from any ruling or decision of the presiding

officer by taking the question from the chair and vesting it in

the assembly as a whole for final decision. (Robert's Rules of

Order Newly Revised § 24, at 218-22 (1981).)

In Roti v. Washington (1983), 114 Ill. App. 3d 958,

appeal denied, June 22, 1983, the court considered whether a

meeting of a city council had been lawfully adjourned. 1In this
case the mayor recognized an alderman who moved for adjdurn-
ment. After a voice vote, the maybr announced that the motion
for adjournment carried. Immediately thereafter, various

aldermen requested a roll call vote on the motion. Not

conducting the roll call, the mayor and a significant portion
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of the aldermen departed the meeting. The remaining aldermen,
however, continued the meeting, contending that the meeting had
not been lawfully édjourned. The court held that, since a roll
call was requested, the meeting was not lawfully adjourned by
the mayor, stating as follows:

h * k% %

* * % [T]he council members, not the mayor,
have the authority in the first instance to
decide who won a disputed vote on a motion to
adjourn. * * * [T]he correct method of clarify-
ing the result of a vote by the council is to
request a roll call vote. The record reflects
that this was done by a number of aldermen. Ve
do not believe that the mayor's position as

presiding officer entitles him to ignore the

repeated requests for a roll call vote. = * %

L b
(Roti v. Washington (1983), 114 T111. App. 3d 958,
967.)

The court alternatively held.that the request for a roll call
was a proper method to appeal from the ruling of the chair on
the adjournment.

Based upon the foregoing, it is my opinion that the
initial presiding member of the Illinois Transportation Study
Commission lacked power to unilaterally declare the meéting
adjourned, and, therefore, the March 6, 1984, meeting of the
Commission was not lawfully adjourned by the initial presiding

member. Absent acquiescence of the assembly, the chair did not

have authority to adjourn a meeting without first obtaining a
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motion to adjourn, putting such a motion to a vote, and ob-
taining an affirmative vote on the question. It is clear that
the remaining members of the Illinois Transportation Study
Commission did not acquiesce in the chair's ruling since the
request for a roll call served as an appeal from the ruling on
the adjournment by the presiding officer.

Furthermore, where it ié found that a quorum was
present at the beginning of a meeting, it is presumed that a
quorum continued to be present absent a challenge or until a

vote discloses the absence of a quorum. (Rock v. Thompson

(1981), 85 I11. 2d 410, 424; Robert's Rules of Order Newly

Revised § 39, at 296 (1981); 67A C.J.S. Parliamentary Law § 6

(1978).) As stated above, you have advised that a quorum was
pfesent at the beginning of the March 6, 1984, meeting. More-
over, the record does not indicate that a challenge to the
presence of é quorum was ever made during the meeting and a
vote manifestihg'the absence of a quorum was never taken. Ac-
cordingly, it is my opinion that the law presumes a quorum was
present after the legally ineffective, announced adjournment by
the member who initially acted‘as the presiding officer, and
during the subsequent election of officers.

Since the meeting was not lawfully adjourned, and
since the law presumes a quorum was present as explained above,
the members of the Commission were legally entitled to continue

the meeting and conduct the business of the Commission. (Roti
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v. Washington (1983), 114 Ill. App. 3d 958, appeal denied,

June 22, 1983; Attorney General v. Remick (N.H. S. Ct. 190¢4),

58 A. 871.) Consequently, it is my opinion that you were
lawfully and validly elected as chairperson of the Illinois
Transpbrpation Study Commission at the Commission's meeting of
March 6, 1984.

Consideration must also be given to the legal effect
. of the failure of the minutes clerk to include your request for
a roll call on the adjournment as Qell as the subsequent
election of officers in the miﬁutes for the March 6, 1984,
ﬁeeting. It is a fundamental principle of parliamentary
procedure that the record of the ?roceedings of a deliberative
assembly, which is referred to as the minutes or the journal,
is subject to approval or correction by the assembly. (See

Robert's Rules of Order Newly Revised § 40, at 301; § 47, at

393; and § 53, at 467 (1981).) 1In Robbins v. City of Herrin

(1920), 293 I11. 133, at 138, the court held that a delibera-
tive assembly has the right to amend its journal at any time to
.make the record show the facts as they actually occurred at the
meeting and to supply an omitted eﬁtry or correct an erroneous

entry. (See also Village of Belknap v. Miller (1893), 52 I11l.

App. 617, 620.) Since the members of the Illinois Transporta-
tion Study Commission may correct the minutes by providing

omitted matters or modify erroneous entries, it is my opinion
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that the failure of the minutes clerk to‘include your.request
for a roll call on the adjournment and the election of the
officers is of no legal significance to the validity of the
adjournment or to the election of the officers. Any defect in
the minutes for the March 6, 1984, meeting should be cured,
however, so that the minutes reflect your request for a roll
call and the election of officers at fhe March 6, 1984, meeting.

Very truly ypurs,

UQJ? _

TORNEY GENERAL




